Nedenfor vore oplæg til høringssvar. Høresvar inden kl. 10 mandag 12-9.
Styrelsens oplæg står nederst i denne mail
Høringen med de 5 gifte ser vi det ikke muligt at svare på. Dette er begrundet i svaret nedenfor.
Vi opfatter de konstante store forhøjelser af tilladte giftmængder som en forberedelse til det langt dårligere niveau, som der er i Canada og USA. Disse lande ønsker, at vores marked gøres ens med deres, så de kan eksportere deres giftigere varer til os. Der bruges ca. 70 pesticider i de lande, som er forbudte i EU nu.
Høresvar om de 5 gifte: 12-9-2016 Fødevarestyrelsen Stations Parken 31 2600 Glostrup
Høringssvar om: 5 pesticidgifte – de giver flere giftrester i fødevarer J.nr.:2016-29-35-00299 Forslaget vedrører grænseværdier for 5 pesticider.
EU har ikke oplyst med de sædvanlige koloner, om de gamle grænseværdier ved siden af de nye.
Den korte arbejdstid fra torsdag kl. 15.16 til mandag inden kl. 10 gør det ikke muligt for os at svare kvalificeret, da det kræver timevis at sammenligne og finde tallene forskellige steder.
Dette gør det urimeligt svært for politikere, os forbrugere m.v. at se, hvad der sker. Hvorfor har EU ikke givet disse sædvanlige oplysninger? Hvad gør styrelsen for, at det sker fremover? En anden mulighed er, at styrelsen laver de rette sammenligningstabeller. Styrelsen er vandt til at finde disse mængder af tal.
I praksis er det urimeligt, at alle vi høringspartnere hver især skal bruge al den tid på at rette på dette ufyldestgørende oplæg fra EU.
Vi må derfor afstå for at give et egentlig høresvar, men blot svare alment.
Vi formoder, at der som sædvanligt er tale om forhøjelser af tilladte giftmængder i konventionelle fødevarer.
Efterfølgende vore bemærkninger til den stadig forøgelse af tilladte giftmængder i konventionel føde.
Forsøg på DTU viser fx, at bare indgivelse af 3 giftstoffer samtidig (cocktaileffekt) giver voldsomme defekter på rotters kønsorganer (fx spaltet penis). Og det til trods for at forsøg med hvert stof for sig ikke viser nogen effekt i sig selv.
I denne gifthøring taler vi alene om 5 giftstoffer i vores konventionelle mad, og hvordan kombineres de i praktisk brug i de tusindvis af fødevarer? Ingen har styr på det, og vi kan kunne ane konsekvenserne, men ifølge Rigshospitalet er det opgjort, at kun 1/3 af unge mænd har en rimelig sædkvalitet nu. Og det går stærkt nedad fortsat. Hvis der gives tilladelse om det ansøgte her, så gives der samtidig lov til, at samfundet og mennesker via fortsat større giftophobninger belastes med endnu flere sygdomme, endnu dårligere frugtbarhed, flere gifte i grundvandet etc.
Alt i alt er der tale om en voksende forøgelse af gift i jorden, i os og dyr.
Planteavlerne er vel inde i et forløb, hvor planterne bliver fortsat ringere til at modstå parasitter og såkaldte ”sygdomme”. Det kræver mere sprøjtning, for at planterne overhovedet kan overleve frem til høst.
Men et eller andet sted fremmer det også økologien. Når folk ikke mere vil have gift i maden, så dør sprøjtevarerne vel ud – eller hvad?
Vort forslag/ønske: Gør alt biodynamisk/økologisk Så bliver alle disse problemer løst.
Den indiske delstat Sikkim vil fra 2015 være 100 % økologisk
Butan vil være det fra 2020. Hvad vil vi i vores land? Med venlig hilsen på landsforeningens vegne Lars Mikkelsen, Toftevænget 30, 3320 Skævinge
PS Gartnerbørn får skader af pesticider Fyens Stiftstidende: En ny dansk ph.d.-afhandling finder, at børn af kvindelige gartnere, som har arbejdet med pesticider, kan få skader, også selvom kvinderne bliver fjernet fra pesticiderne, når de bliver gravide.
Af Andreas Lang Hedegaard, onsdag 27. juni 2012 kl. 07:48 En ny dansk undersøgelse fra Miljømedicin på Syddansk Universitet viser, at selvom kvindelige gartnere er holdt op med at arbejde med sprøjtemidler med pesticider, når de bliver gravide, påvirker sprøjtegiften alligevel fostret. Det kan resultere i drenge med mindre kønsorganer, piger, som tidligt udvikler bryster, og et centralnervesystem, som kan være skadet. »På en måde er det ikke underligt, at pesticider har en effekt. For selv om mennesker hverken er svampe eller insekter, er vi levende, og vi deler nogle af de samme mekanismer. Og den slags stoffer er designet til at påvirke levende væsener,« konstaterer ph.d. Helle Raun Andersen. Afhandlingen bygger på undersøgelser af 177 børn af gartnere født mellem 1997 og 2000. Læs mere på Fyens Stiftstidende
Høresvar om de 17 gifte 12-9-2016 Fødevarestyrelsen Stations Parken 31 2600 Glostrup
Høringssvar om: 17 pesticidgifte – de giver flere giftrester i fødevarer J.nr.:2016-29-35-00300
Forslaget vedrører grænseværdier for følgende pesticider: aminopyralid, azoxystrobin, cyantraniliprole, cyflufenamid, cyproconazole, diethofencarb, dithiocarbamates, fluazifop-P, fluopyram, haloxyfop, isofetamid, metalaxyl, prohexadione, propaquizafop, pyrimethanil, Trichoderma atroviride strain SC1 and zoxamide
Efterfølgende vore bemærkninger til den stadig forøgelse af tilladte giftmængder i konventionel føde.
Tilladt dosis er forøget ved alle ændringer, altså større tilladte giftrester i maden.
I bilagstabellen 5 (nr. 2 af de 2) er kun nævnt 16 gifte. Høringen drejer sig om 17.
På forespørgelse oplyser styrelsen følgende: ”Forslaget omtaler 17 pesticider. Der sættes kun grænseværdier for de 16, da det sidste (bør stå næstsidste) (Trichoderma atroviride strain SC1) forslås overført til bilag IV, hvormed der ikke sættes en grænseværdi her”.
Det 16. stof i tabellen er således zoxamide.
For mange salater er dosis tilladt øget 1500 gange det tidligere niveau for gift nr. 16! Samtidig tillades giften som nyt i kødvarer og honning.
Gift 11 er en ny gift i en masse produkter, helt oppe på dosis 20. Gift 3 er ligeledes ny for mange produkter. Gift 9 er tilladt forøget til det 80-dobbelte for oliven. Gift 1 5-dobb. for majs. Gift 2 40-dobb. for linseeds. Gift 6 forøges 9 gange for bananer. Gift 10 50-dobb. for soja Gift 13 forøges med 15 gange i jordbær. Blot for at nævne enkelte af de rigtig mange forøgelser.
Alt i alt en massiv tilladelse til mange flere gifte i maden!
osv. med samme tekst som i første svar
Høringsoplægene: Høring over forslag til ændringer vedrørende grænseværdier for en række pesticidrester (j. nr. 2016-29-35-00299) - Forslag til ændring af forordning (EF) nr. 396/2005 (SANTE/11418/2015)
http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/59790
Høring over forslag til ændringer vedrørende grænseværdier for en række pesticidrester (j. nr. 2016-29-35-00300) - Forslag til ændring af forordning (EF) nr. 396/2005 (SANTE/11309/2016)
http://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/59791
Høringssvar skal være Fødevarestyrelsen i hænde senest mandag d. 12. september 2016 kl. 10. Høringssvar sendes til 29@fvst.dk og rens@fvst.dk. Referer venligst til relevante j.nr.
|