Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)
Nedenfor en fortsættelse om (manglende) kvalitet af dansk korn.
Så er Dan Jørgensen afløst af en helt modsat person på posten. Eva har før haft landbrugsposten. Efter mine biodynamiske oplevelser ganske forfærdelig.
Hun gik fx 100 % ind for GMO! Nu har hun været i EU for at fremme kunst-gødningsmængden.
Skal man ikke mon være lidt spaltet for at ”fremme” landbruget på den ene side og ”beskytte” miljøet på den anden side?
Hun vil efter min mening ikke beskytte miljøet – hun fremmer industrien (og har næppe forbedret sig).
8-6 sendte jeg dette rundt: ”Dansk korn frabedes Ifølge MX 1-6-15 så frabeder kunder fra andre verdensdele sig dansk korn, nå de bestiller EU-korn. Det skyldes, at dansk kvalitet er faldet i næsten 25 år. Der står ikke mere, ikke noget om årsagen bag. Vi har diskuteret, hvad der mon sker. Vi hælder til, at grisegylle med alt hvad det indebærer, kan være medskyldig.”
Jeg fik flere reaktioner på dette. Nemlig om en TV-udsendelse, der lægger skylden på, at danske bønder ikke må bruge så megen kvælstofgødning.
For mig lød det besynderligt, at dødt kemisk gødning skulle forbedre korns kvalitet. Jeg ringede til Jørn Ussing, Aurion, derom. Han har arbejdet med korn som bager og indkøber i 40 år. Herunder med de gamle kornsorter, der har en bedre kvalitet end de nye industrielle.
Hans svar var entydigt på linie med mine tanker. Han nævnte i farten nogle tal, som jeg ikke lige kan finde. Men de gik på, at de gamle sorter indeholder mere protein – flere procent (har i hovedet noget med 12 contra 8).
Og han nævnte et forsøg, hvor rækkeafstande i kornet blev fordoblet. Det gav ikke mindre udbytte, men forbedrede proteinindholdet med 1 %. Vel fordi det giver mere lys til kornet.
Som jeg forstår det, så udsås der i nutiden mange flere korn pr m2 end i gamle dage.
Der kan bruges stråforkortere og vel ikke mindst sorter, der ikke bliver så høje (mindsker lejekorn).
Umiddelbart kommer kernerne så ikke højt op fra jorden (beholder jordiske kræfter) og får færre indvirkninger fra planeterne (kosmos, som giver modningskræfter fra især Mars, Jupiter og Saturn).
Desuden er det vist almindeligt at sprøjte kornet med roundup lige før høst, så kornet tvangsmodnes ensartet.
I gammel tid stod negene 1-2 uger på marken i hobe og eftermodnede (kræfter/stoffer fra stråene blev overført til kornkernerne).
Jeg tror, at det har betydning for kvaliteten af kornet.
|