Træthedssyge og Æterlegemet Artiklen er offentliggjort i det danske Steinerblad juli 15.
(Bladet kan abboneres for 200 pr år 8401-105 9965)
Læge Henrik Isager har i sin bog ”Blinde pletter - om lægevidenskabens og sundhedssektorens amputerede virkelighed” beskrevet en række menneskelige, sygelige tilstande.
Hvis vi ser dette ude fra, hvad Steiner har givet os, så fik jeg en ret klar oplevelse af, hvad alle disse fænomener omkring træthedsyge relaterer sig til, nemlig til at livslegemet og livsenergien er gået ned på laveste funktion.
Lægerne lærer ikke konkret om dette Æterlegeme, et kraftfelt eller et energilegeme. Det kaldes også et formlegeme, fordi det under søvnen reparerer de skader, som vi pådrager os i vores krop, når vi er vågne. Hvis vi ikke får søvn i længere tid, så går det galt.
Æterlegemet bygger i det hele taget vores krop op ud fra de impulser, som det får fra højere led i os. Planter bygges tilsvarende op fra et sådant legeme i den levende plante.
I Isagers bog er det yderst detaljeret beskrevet, hvad de her syge mennesker har af mange symptomer. En goetheanistisk naturbeskrivelse - vil jeg sige – af disse fænomener.
Han havde ca. 400 af disse patienter under bogens tilblivelse.
Allerede fra Isagers arbejde på Rigshospitalet i 70’erne opstod hans interesse for ”træthedspatienterne”, som han skriver. Sidst i lægekarrieren sagde hans sin stilling op i systemet og helligede sig at hjælpe de her syge mennesker.
Hvilke sygdomme er det? Der er flere navne, fx fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom (=ME/CFS), multiple kemisk følsomme, hybermobile, følsomme for EM–stråler (ElektroMagnetiske), autoimmune sygdomme. Systemet taler om Funktionelle Lidelser, FL. Denne betegnelse har nærmest bredt sig eksplosivt siden bogen udkom i 2011.
Som fællesbetegnelse bruger Isager ordet multisystemsygdom. De er alle karakteriseret ved, at systemet ikke ved, hvad de forårsages af. Behandlinger, der hjælper, eksisterer nærmest ikke. Disse lidelser findes ikke som anerkendte i det danske system. Stort set heller ikke hos WHO. FL-betegnelsen findes heller ikke i WHO. Den er mest en engelsk opfindelse.
Mange opfatter patienterne som dovne og forkvaklede. Der kan normalt ikke vises fysiske afvigelser i systemet, især fordi man ikke bruger rette metoder. Mange opfattes som psykiske syge og behandles derefter, fx med psykofarmaka. Hvis den syge nægter disse, kan de blive frataget sygedagpenge og anden hjælp.
I bogen er nævnt en del eksempler. Det må være et helvede at være i den tilstand. Historierne er så horrible. De mest syge må stort sit ligge ned altid. En lille fysisk indsats kan gøre dem helt udmattede på kort tid og udmattelsen kan vare i lange tider. Jeg skal komme tilbage til symptomer.
Æterlegemet og nogle af dets funktioner, herunder symptomer Kvinder har normalt et mandligt Æ-leg (Æterlegeme). Mænd et kvindeligt. Heri gemmer der sig en stribe af forskelle mellem de 2 køn. Mænd har det stærke Æ-leg. Det kan derfor bygge mændene større - større knogler, muskler osv.
Som eksempel på Æ-leg.’s funktion fortæller Steiner, at vi pr. døgn har en vis mængde kraft til rådighed fra Æ-leg. Drikker man alkohol, så stiger den fysiske aktivitet voldsomt.
Efter nogle timer er æterkræfterne opbrugt, vedkommende falder måske i søvn, kan endda miste sin daglige bevidsthed, miste hukommelsen og blive er uklar i hovedet.
Skaderne på kroppen kan ofte ikke rettes op ved en nats søvn. Meget af dagen derpå er man helt ødelagt, træt, hovedpine, tømmermænd, ingen appetit rigtig. Der går mange timer, før man bliver mere normal igen.
Det er stort set kun kvinder, der får disse multisystemsygdomme. Det skyldes – for mig at se – deres svagere Æ-leg. Store belastninger rammer derfor kvinder meget hårdere. Er der endelig en mand ind i mellem, så er han hidtil ikke blevet nær så medtaget som kvinderne.
Mange har store smerter. Det gør ofte ondt i muskler og led. Steiner siger, at det gør ondt, når astrallegemet kommer i direkte kontakt med det fysiske i os. Normalt ligger Æ-leg som et skærmende lag imellem de to legemer. Men med et svagt Æ-legeme får vi ikke den beskyttelse, og vi får smerter. Det lægger sig naturligvis også som et beskyttende lag mellem fx knæets led. For nogle er det lidelsesfyldt bare det at tygge og snakke. Ting tabes ofte, kræfterne og rette førlighed svigter.
Hos stærkt syge er selv en let berøring på huden ganske smertefuld. Ja, bare lyde og lys kan forvolde svære smerter.
Steiner nævner, at hukommelsen er placeret i Æ-leg. Mange af de syge har hukommelsestab og bliver uklare i hovedet, har svært ved at få hold på tankerne – og huske dem. Hjernen er vist det organ, der forbruger flest ”kræfter” af alle.
Kvinder har lettere ved at græde. Tårer kommer, når astrallegemet trækker sig sammen, siger Steiner. Med et svagere Æ-leg er det vel naturligt at astrallegemet bliver mere dominerende.
Vaner rummes i Æ-leg. Men når vi først har lært at gå, tale, skrive, danse, køre bil osv., så sidder disse færdigheder i os i masser af år som af sig selv.
Med et stærkt kvindeligt Æ-leg. får mænd mange flere kræfter til rådighed fra Æ-leg. Kræfter har ikke så meget med den fysiske krop at gøre. Kræfterne kommer ikke fra maden som sådan, men fra Æ-leg. Ofte kan små, spinkle mænd have en vældig kraft til rådighed. En stor krop kan i den forbindelse blive til besvær.
De syge klager som nævnt over smerter i musklerne. Vi ved vist alle, at hvis man overbruger sine muskler, så kan de blive ret ømme i flere dage efter. Disse syge her er så svage, at de kan blive så trætte ved bare at gå nogle meter og kan så ikke mere. Nogen besvimer fx. Æ-leg. kan næsten ingen kræfter levere til musklerne. Og værre endnu: Det kan tage dagevis for Æ-leg. at regenerere musklerne igen.
Æ-leg styrer hele vores væskesystem med kirtler osv. Systemet er ofte hårdt ramt hos disse syge. Autoimmune sygdomme huserer her. Tarmene skal hele tiden bevæge sig og har derfor brug fra kraftoverførelse fra Æ-leg. Mange har derfor fordøjelsesproblemer.
Æterlegemet og alkohol I Bogen ”Åndens virksomhed i naturen” (Antroposofisk Forlag 1985) nævner Steiner en anden stor forskel mellem de to køn i forbindelse med alkohol. Hos kvinder er det de røde blodlegemer, der kan blive ruineret af alkohol. Hos mænd er de hvide blodlegemer problemet.
De røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen. De æteriske kræfter er tæt forbundet med ilt. At kvinder særligt lider af træthedssyge kan vel også hænge sammen med dette fænomen hos nogle.
Hvem rammes? Steiner siger generelt, at vi karmisk kommer med forskellige mængder Æ-kræfter – både kvinder og mænd. Han nævner, at de der er døde meget unge, kommer med mange ubrugte kræfter fra det forrige liv. Det gør dem fx mere opfindsomme. Her skal vi tænke påden fulde mand, der havde opbrugt sin energi, at der kun er afsat en vis mængde kraft til hele livet. Steiner siger, at nogle dør unge, for de havde ikke mere med. Andre kan have skade og huller i deres Æ-leg. fra tidligere liv.
Det bemærkelsesværdige er, at Isager nævner flere eksempler på, at disse syge her har drevet sport på allerhøjeste plan. Men pludselig går det helt galt. Når Isager spurgte dem, hvordan de havde haft det før sygdommen? Altid som ild i røven e.l. svarede flere. Min tanke: Har de næsten opbrugt alle deres kræfter ved et voldsomt forbrug af Æ-kræfter?
Man kan så tænke, hvorfor dør de så ikke? Men måske er det ikke deres tid at skulle dø så tidligt – ved det ikke. En udløsende faktor synes erfaringsmæssigt også at kunne være fx en vaccination. Starten på sygdommen kan ske næsten momentant, men kan også tage lang tid, skriver Isager.
Cellernes energikilde Inde i cellekernen sidder mitokondriet – energigeneratoren, kalde Isager denne. Han mener, at det primært er her, det går galt. Han nævner noget om, at det kan måles fysisk.
Jeg forestiller mig efter den beskrivelse, at det er der kræfterne afleveres af Æ-leg. og overgår til de fysiske virkninger.
Brændstoffet til cellerne kaldes ATP. Der nævnes størrelsen 88 kg for mænd og 67 for kvinder. Den naturlige celledød kaldes apop-tose (s 156). Hos disse syge kan celledøden være mange gange større end det normale. At mænds levealder er mindre end kvinders, skyldes at mænd hurtigere forbruger deres æterkræfter.
Isager har samlet en enorm litteraturmængde. Kildehenvisninger fylder 16 store tætskrevne sider. I mit hoved kan jeg ikke skelne mellem, hvad Isager selv skriver, og hvad han blot refererer. Men der er kildehenvisninger forneden på siderne. I alt 389 henvisninger. Bogen er altså meget veldokumenteret.
Isager skriver intet om Æ-leg. Ved næppe noget derom. Men han nævner en formodning om samme syndrom bag det hele (s 210). Han skriver også om et ydre energifelt, DC-feltet (s 203). Og at medianerne synes at indgå i dette (s 191). En russer taler om et torsionsfelt (s 202). Der tales også om et elektrodynamisk kropsfelt (s 191).
Alt dette kan for mig sagtens rummes i Æ-leg.’s mangeartede funktioner. Steiner har sagt, at hvis videnskaben arbejder grundigt nok i det fysiske, så vil de nå frem til grænsen til de ikke-fysiske verdener. Denne bog har nået den grænse her og der. Det er det, som jeg gerne vil sætte ord på her.
Lægerne kan ikke vide om de ikke-fysiske kræfter, og de har derfor heller ikke umiddelbart nogen mulighed for helbrede disse sygdomme her. De har ingen anelse om, hvad de kan gøre.
Kan Æterlegemet styrkes? Det kan det. Steiner og hans kone udviklede en gymnastik for Æ-leg. Den blev kaldt eurytmi af nogen. Et tydeligt eksempel ser jeg i dødsannoncerne i VerdensSteinerBladet Das Goetheanum. Her ser jeg kvinder, der bliver 100 år.
Ofte uden sygdom. Nogle dør ved fuld bevidsthed. Disse kvinder har været eurytmilærer en stor del af deres lange liv. De har derfor trænet deres Æ-leg.
Vi andre kan også få eurytmiøvelser, som vi selv kan udøve. Personligt fik jeg min øjne til at se klart igen ved flere års øvelser. Jeg bruger stadig ikke briller. Man kan fx også træne sine høreevner ved rette øvelser.
Steiner fortæller, at det er godt at opøve nye vaner. Disse sidder som nævnt i Æ-leg.
Jeg spiser fx grød med højre hånd på lige dage og med venstre hånd på ulige datoer. Det princip kan man til bruge mange af sine daglige gøremål. Hvilken arm stikker du først ind i din trøje? Så bliver man god til at børste tænder med begge hænder. For en højrehåndet at skrive med venstre hånd, skulle fx være rigtig godt, sagde Steiner.
Lige lidt om bogen i øvrigt. ISBN 978-87-7070-263-8, 270 sider, Forlaget Hovedland.
Steiner fortæller, at vi ikke bliver syge af mikroorganismer. Et sted skriver Isager omkring infektioner - - - at man mistolker situationen, hvis man opfatter infektionerne som det primære og eneste væsentlige (s 182).
Isager skriver meget diskret og pænt, så man næste ikke lige opdager, at bogen udtrykker en synderrivende kritik af lægesystemet. Isager har en dyb medfølelse med sine patienter.
Han ved, at de er meget syge. Men ifølge lægerne er de ikke syge – selvom enhver anden kan opleve, at det er de.
Det lægevidenskabelige establishment placerer sig dybt inde i den mørke middelalders begrebsverden (s 170). Isager sammenligner direkte lægeverden med kirkens position i middelalderen. Der udøves kognitiv terror (s 237). Kollektivt storhedsvanvid på lægeligt plan (s 59).
Statistisk signifikans kan indsnævre virkelighedsopfattelsen, idet man overser eller nedprioriterer andre og mere betydningsfulde faktorer (s 70).
Isager anser de utallige gifte i miljøet, maden osv. som en væsentlig årsag. Her kan vi fx tænke på pesticiderne (hvis giftrester er i al konventionel mad), at deres funktion er at slå liv ihjel. Hos planten ødelægger de livslegemet og planten dør. Disse gifte har naturligvis en tilsvarende livsødelæggende indflydelse på vores Æterlegeme.
Lars Mikkelsen, Toftevænget 30, Skævinge
|