Dette er en side fra bladet Robin Hood nr. 8 Der er problemer med æ, ø og å, men kan vel forstås endda. Mvh Lars Mikkelsen
BHUTAN OG SIKKIM VISER VEJEN: TO STATER VIL KUN HAVE ØKOLOGISK LANDBRUG
Som du har kunnet læse nogle gange i dette blad, har de to små stater Bhutan og Sikkim i Himalaya-bjergene besluttet sig for at lægge alt landbrug om til økologi.
Ved en FN-konference i Rio i juni 2012 erklærede Jigmi Y. Thinly, som er premierminister i det selvstændige kongedomme Bhutan:
- Okologi er ikke er et valg, men en nodvendighed. Som begrundelse forklarede han, at okologiske metoder er bedst til at bevare jordens frugtbarhed pa langt sigt.
To maneder senere fortalte Dr. P. Senthil Kumar fra den indiske delstat Sikkim, at ogsa landbruget i Sikkim skal vare 100 procent okologisk. Under et besog i Danmark sagde Kumar, der er direktor i producentforeningen The Sikkim Co-operative Milk:
Okologiske landbrugsmetoder har forbedret udbyttet og abnet store muligheder for Sikkims landmand pa det internationale okologiske marked.
Robin Hood vil her give lidt narmere baggrund for initiativerne, som bliver spandende at folge i forhold til bade landenes og landmandenes okonomi, dets indvirkning pa natur og miljo samt ikke mindst i forhold til udbytte.
Mange modstandere af okologi, ikke mindst i danske landmandskredse, mener stadig, at okologi ikke kan lade sig gore, hvis der skal produceres mad nok til alle.
I modsatning hertil har en FN-rapport fra 2011 godtgjort, at landbrug baseret pa okologi er midlet til at brodfode en stadig storre verdensbefolkning.
Sikkim skal være fuldt økologisk i år Ogsa i Indien tages der store skridt i forhold til okologi.
I delstaten Sikkim er malsatningen, som det forste ’land’ i verden, at det samlede dyrkningsareal pa 60.000 hektar skal vare certificeret som okologisk i ar – altsa 2015.
Ogsa delstaten Kerala i det sydvestlige Indien sigter i den retning. Kerala er arealmassigt lidt mindre end Danmark, men med hele 35 millioner indbyggere. Kerala er kendt for sin okologiske kanel, ayerweda-behandlinger m.m.
- Lancering af den okologiske mission er for os et stort skridt fremad mod at opna en sund og okonomisk levevej pa en baredygtig made. Vi har nu mulighed for at beskytte miljoet og forbedre vores rentabilitet pa samme tid. Okologiske landbrugsmetoder har forbedret udbyttet og abnet store muligheder for Sikkims landmand pa det internationale okologiske marked, sagde Dr. P. Senthil Kumar, adm. direktor i producentforeningen The Sikkim Co-operative Milk under et besog i danske ’Landbrug & Fodevarer’.
Sikkim er et af de fattigste omrader af Indien men ogsa et af de hurtigst voksende okonomisk set. Hovedparten af bjergstaten er ret uegnet til landbrug, men smabonder har opdyrket dalene i terrasser.
Statens 62.000 landmandsfamilier, der i gennemsnit dyrker 1,9 hektar jord, dyrker blandt andet kardemomme, ingefar, appelsiner, te, kiwi og passionsfrugt.
I forvejen la forbruget af kunstgodning pa 12 kilo pr. hektar langt under end det nationale indiske gennemsnit pa 90 kilo pr. hektar, fordi landmandene ikke har haft rad til kunstgodning og sprojtemidler.
Rent vand er der rigeligt af fra talrige floder fra 28 bjergtoppe og 80 gletsjere i Himalaya. Det er denne ressource, man onsker at bevare.
Sikkim er et okologisk centrum og anses for en af tre okoregioner i Indien. Biodiversiteten er enorm med over 5.000 arter blomster og 424 urter brugt i plantemedicin. Okologisk dyrkning af bl.a. kiwi, som her pa billedet, har forbedret udbyttet og indtjeningen for Sikkims landmand.
LIDT OM SIKKIM Sikkim er en lille indisk bjergstat pa cirka 7000 kvadratkilometer (som Sjalland), placeret i det nordostligste Indien mellem Nepal, Tibet og Bhutan. Der bor godt 600.000 mennesker i denne, den mindste af indiske delstater. Det 8600 meter hoje bjerg Khangchendzonga ligger i den vestlige del af Sikkim.
Imellem bjergene ligger frodige subtropiske dale. Historisk set har området været et kongedomme, indtil det besluttede sig for at slutte sig til Indien i 1975 efter en folkeafstemning.
|