4 foredrag om Christian Rosenkreutz’ verdensimpuls
Torsdag d. 9. oktober 2014 Erik A. Nielsen: Tryllefløjten
Mozarts elskede opera har indbygget en ejendommelig effekt: Den deler sine tilhørere i dem, der synes, det hele er noget charmerende sludder, og dem, der forstår dens hemmelighed. De første mener, at operaens tekst falder fra hinanden i to dele. Foredraget vil overbevise om det modsatte, dens dybsindige helhed. Tryllefløjten blev Mozarts ”testamente”, hans tillidserklæring til musikkens forvandlende kræfter og til musikkens nære forbund med kærligheden. Musik og kærlighed – tilsat en grundig portion humor – det er opskriften på den mest folkekære af alle operaer. Foredraget ledsages af musikeksempler.
Torsdag d. 30. oktober 2014 Thomas Meyer: Erkendelse og forvandling af det onde.
Nutidens mennesker tenderer mod det onde som en reel mulighed. Erkendes det onde ikke, vil det ubemærket snige sig ind i vore tanker, følelser og handlinger. Herved skabes den egoisme, der kan ende i alles kamp mod alle. Den michaelske skolingsvej kan overvinde egoismen, og derved kan imagination, inspiration og intuition udvikle sig som nye erkendelsesmuligheder. Foredraget holdes på tysk.
Torsdag d. 13. november 2014 Birrethe Arden Hansen: Forvandling i rosenkorsets tegn. Rudolf Steiner og Christian Rosenkreutz.
Legenden om Kain og Abel skildrer udgangspunktet for to tilsyneladende uforenelige åndsstrømninger. På den ene side arbejdet med forvandlingen af jorden og mennesket ved egne kræfter og på den anden side sjælens hengivne åbning opad mod åbenbaringen fra den guddommelige verden. I middelalderen blev det til modsætningen mellem ”Vita activa” og ”Vita comtemplativa”. Kan det enkelte menneske forene dem til en harmoni i sit eget væsen? Foredraget vil belyse dette livsspørgsmål ved hjælp af motiver fra Christian Rosenkreutz’ inkarnationer på jorden, således som Rudolf Steiner skildrede dem.
Torsdag d. 27. november 2014 Olaf C. Nybo: Det første Goetheanum – et ”Gesamtkunstwerk”.
I 1913 blev grundstenen lagt til det første Goetheanum og dermed til en helt ny retning inden for arkitektur – og for kunst generelt. Goetheanum-bygningen skulle være det sted, hvor de kunstretninger, der blev fornyet gennem antroposofien, kunne mødes i en helhed. Foredraget vil belyse de tanker og intentioner, som Rudolf Steiner lagde til grund for udformningen af bygningen. Det vil blive illustreret med lysbilleder.
Om foredragsholderne
Erik A. Nielsen. Professor emeritus, dr.phil. og dr.theol. Forfatter til en lang række bøger – bl.a. om Brorson, Kingo og Holberg. Har skrevet to store artikler om Tryllefløjten og oversat librettoen til dansk.
Thomas Meyer. Født i Basel i 1950. Har studeret filosofi samt tysk og engelsk sprog og kultur. Er uddannet som Waldorfskolelærer. Forfatter til flere bøger om antroposofiske emner. Grundlægger af Perseus Verlag og udgiver af tidsskriftet Der Europäer.
Birrethe Arden Hansen. Tidligere leder af Eurytmiskolen i København. Efter 1995 foredrag og kurser i forskellige lande om eurytmi som indre rosenkreuzer skolingsvej.
Olaf C. Nybo. Dr.phil. i tysk og skandinavisk litteratur. Magister Artium i tysk og engelsk filologi. Har boet i Danmark siden 1995.
Foredragene begynder kl. 19.30 Sted: Rathsacksvej 30, 1862 Frederiksberg C Entré: 50 kr. Arrangør: Antroposofisk Selskab – Perseus-gruppen
|