Uddrag fra kogebogen ”Mad i Norgen - Smagen af Danmark”
af Claus Meyer.
(Kilde: Nyhetsdryys 24-8-14)
I starten af august tilbragte jeg nogle dage hos landmanden
Niels Kristen Stokholm på gården Thorshøjgaard ved
Dronningmølle på Nordsjællands nordkyst.
De dage skulle blive nogle af de fineste på hele rejsen rundt i Danmark.
Niels Stokholms køer græssede badet i sensommersolen,
mens vi spiste tykmælk af gårdens mælk med mirabelkompot
og honningristede havregryn.
Niels Stokholm er biodynamisk landmand, og den mest iøjnefaldende
forskel på hans og traditionelle køer er, at han ikke afhorner sine.
Biodynamiske landmænd mener, at hornene har indflydelse på
mælkens ernæringskvalitet. Der udgår blodbaner fra koens
mave til hornene
og tilbage igen, og maven hænger sammen med stofskiftet,
som er en forudsætning for mælkeproduktionen. Desuden er
en ko med horn et langt smukkere dyr.
Niels er en af de landmænd i Danmark med flest forskellige
urter pr. kvadratmeter græsmark. Niels tror på hver eneste
plantes nytteværdi. Kogebogen udkommer til august 2014
fra forlaget Aschehoug (Danmark).
http://clausmeyer.dk/da/claus_meyer/faglige_engagementer/maelk/danmarks_lykkeligste_ko_.html
|